Bröllopsporträtt före eller efter vigseln

Ska man fotografera bröllopsporträtten före eller efter vigseln? Mitt svar på den frågan är att det finns inget som är rätt eller fel, det beror lite på hur eran dag ser ut och hur mycket tid det finns. Det finns så klart för och nackdelar med båda.

Men vi börjar med att titta på fördelarna med att fota sig före vigseln:

Normalt sett så är er håruppsättning, smink och kläder finare ju tidigare på dagen ni fotograferar. Det är inte ovanligt att man fäller en tår eller två under viselceremonin, vilket kan ställa till sminket lite.

Även efter vigseln brukar det bli ett kramkalas (kanske inte nu under corona) utanför kyrkan vilket gör att risken för att håruppsättningen kan falla ur lite.

En annan fördel med att fota sig före vigseln är att det ofta kan upplevas som mindre stressigt, eftersom ni slipper oroa er över att era gäster väntar på att ni ska ansluta er till dom.

Om vi istället tittar på fördelar med att fotas efter vigseln:

Har man ont om tid mellan era förberedelser och kyrkan är det skönt att skjuta på porträttfotograferingen tills efteråt. En annan vanlig anledning är man helt enkelt inte vill visa upp sig för varandra innan vigseln utan vill spara på det magiska ögonblicket till kyrkan.

Sidnotis: Det ögonblicket går givetvis att fotografera som en början av er porträttfotografering, en så kallad “first look”. 

En annan anledning till att fotograferas efter vigseln är att ge era gäster tid att ta sig till festlokalen. Kanske hinna byta om eller hinna med en tipsrunda innan ni anländer 🙂

Sen finns det brudpar som väljer att int ha en porträttfotografering alls. Men det finns många fina ministunder under er bröllopsdag som vi kan gå iväg och fota under t.ex. mellan middagen och tårtan. Vill man göra så är det ett ypperligt tillfälle att gå iväg under “golden hour”, ca 1 timme innan solen går ner och det där magiska ljuset visar sig från sin absolut bästa sida ?