kontorsbild

Varför kostar en fotograf?

Det är en vanlig fundering, som jag hoppas kunna svara på.

? Först och främst vill jag börja med att säga att det är vårt jobb och för många är det vår enda inkomstkälla. Vi lägger ner all vår tid och hjärta i det vi gör. Allt från fotograferingen till marknadsföring, socialamedier, bokföring, fakturering och för att inte glömma all tid vi lägger ner på att svara på email. All denna tid är viktig för oss, då vi vill synas och bygga en relation med våra kunder och skapa en upplevelse. Men det är också tid som vi behöver räkna in i våra priser.

?  Förutom den faktiska tiden vi är på plats och fotograferar så innefattar fotograferingen all förberedelsetid, restid och planering. Det vanligt att vi fotografer åker ut och rekar fotoplatser innan, för att just du ska få det allra bästa. Detta för att när vi sen ska fotografera så kommer vi ha full koll på vinklar och ljus som blir fina och du/ni kan bara slappna av och lämna allt till fotografen.

? När du bokar en fotograf så är det inte bara en kamera du betalar för. Du betalar för personen som står bakom kameran. För att ta en bra bild kräver mycket mer än att bara trycka på en knapp. Det handlar om ljus, vinklar, kamerainställningar och kunskap om vad som är en bra fotoplats. Men också hur duktig personen är att på att fånga er personlighet. En landskapsfotograf kan vara superduktig på just landskap, men att fotografera människor är en helt annan grej och kräver ett annat fokus.

? Bilderna du sen får från fotograferingen är noga utvalda och det absolut bästa! Bilderna är dessutom redigerade för att ge dig en extra ”wow-känsla” och i många fall är det just den redigeringen som gör att du väljer en specifik fotograf, då alla har olika stilar.

All den här redigeringstiden syns inte utåt, men det är här vi fotografer lägger ner mest tid och behöver ta betalt för. Men vad är då inkluderat i den tiden? Jo, det innefattar all tid som hör till bildhanteringen, exempelvis bildimport, bildurval, bildbehandling (såsom färgbalans, kontrast, skärpa) anpassning av filer och eventuell retusch.

? Leverans och back up – Ni betalar för trygghet. Många fotografer fotar på två minneskort samtidigt och gör back up kontinuerligt under långa fotodagar som under heldagsbröllop t.ex. Så ifall olyckan skulle vara framme, så finns bilderna kvar. Det innefattar även all tid som har med leveransen att göra som t.ex. förbereda ert urvalsgalleri, mailkontakten, eventuella efterbeställningar och säker molnlagring.

? I priset ni betalar är det också pålagt en mervärdesskatt så kallad moms på 25% av summan. Exempelvis, betalar ni 1250 kr för en fotografering, så går direkt 250 kr till skatteverket och kvar blir 1000 kr, sen efter att alla övriga skatter, semesterersättning, pension och sociala avgifter är dragna ( ca 50 %)  så återstår 500 kr. Det är alltså 500 kr som er fotograf har ut i handen för ca 4 timmars arbete, för det är ungefär så mycket tid det tar för en fotografering som varar en timme.

Så när ni tänker att oj, det var dyrt, tänk gärna en gång till och stötta oss fotografer som försöker göra vår dröm till något vi kan leva på. För vi kan aldrig jämföra oss med någon som är hobbyfotograf och som kanske har ett annat jobb och inte är lika beroende av en inkomst. Vi kommer alltid vara dyrare, eftersom ca 75% av vårt pris går till skatt. Men sen kan priserna variera mellan fotograf och fotograf, beroende på vad man har för kostnader. Alla måste vi göra en egen budget utifrån våra kostnader. En del kanske har en fotostudio vars hyra måste betalas varje månad medan en annan inte har det o.s.v.

? Sammanfattningsvis – Varför kostar en fotograf? Jo, ni betalar för fotografens tid, expertis, upplevelsen och tryggheten i att få vackra bilder.

Var detta något nytt? Har ni fått lite mer inblick än ni hade förut?

Hoppas ni lärde er något i alla fall och funderar ni själva på att starta eget, gör det! 😀